Ви хотіли - я зробив. Новий дизайн сайту вже на тут.

Postcode логотип
Фото місто Гнівань

місто Гнівань

На цій сторінці знаходиться загальна інформація про місто Гнівань, Тиврівський район Вінницької області.

Якщо ви шукаєте інформацію про поштові коди в цьому місті - перейдіть на відповідну сторінку за посиланням.

Корисна інформація

Дата заснування або першої згадки - 1629 рік.

Населення міста - 12852 за переписом в 2021 році.

Телефонний код - 04355.

Про місто

Гнівань – невелике українське місто, розташоване у Вінницькому районі та однойменній області України. До 2020 року був частиною Тиврівського району, який згодом за рішенням центральної влади країни було скасовано. 1981 року Гнівань офіційно віднесена до міст районного значення. Місто розташоване на лівому березі річки Південний Буг, всього за вісімнадцять кілометрів від Вінниці.

Історія міста

Перша згадка про населений пункт датується 1629 роком, а офіційний запис – 1880. На той час село входило до складу Подільської губернії, яка була частиною Російської імперії. Поселення на території сучасного міста виникло завдяки будівництву залізничного сполучення Київ-Одеса у 1870 році.

1938 року Гнівань отримала офіційний статус селища міського типу. У період Другої світової війни населений пункт знаходився під окупацією німецько-фашистських військ. У Гнівані знаходився концентраційний табір, що призвело до істотного зменшення чисельності населення міста. Сучасна Гнівань славиться власним гранітним кар'єром, у якому проводиться видобуток каменю у великих обсягах.

Основними історичними, культурними та релігійними пам'ятками міста є:

  • Черленківський замок;

  • Санктуарій Св. Йосипа;

  • пам'ятник українському письменнику Тарасу Шевченку;

  • братні могили військових;

  • гранітний кар'єр.

Крім того, слава українського міста Гнівань поширювалася і продовжує поширюватися країною завдяки відомим особам, які народилися і проживають тут. Це вчена Олена Маркова, письменник Валерій та Пантелій Марценюкі, педагог Елеонора Шухова та багато інших українців.

Станом на 01.01.2021 рік чисельність населення Гнівані становить 12852 особи.

Міжнародний телефонний код міста – 04355.