Ви хотіли - я зробив. Новий дизайн сайту вже на тут.

Postcode логотип

місто Луцьк

На цій сторінці знаходиться загальна інформація про місто Луцьк, Волинської області.

Якщо ви шукаєте інформацію про поштові коди в цьому місті - перейдіть на відповідну сторінку за посиланням.

Корисна інформація

Населення міста - 215986 за переписом в 2022 році.

Телефонний код - 0332.

Про місто

Луцьк – обласний центр Волинської області. Місто знаходиться на північному заході України. Є релігійним, політичним, культурним, промисловим та освітнім центром Волині. 

Історія міста

Луцьк належить до числа найдавніших міст України. Перша згадка датується 1085 роком в Іпатіївському літописі. Проте результати археологічних розкопок дозволяють вважати, що місто було засноване ще у 1000 році. 

У 1340 році Луцьк отримав статус центру Галицько-Волинського князівства і саме у цей період починає будувати свою резиденцію князь Любарт. Його князювання посприяло значним змінам у розвитку міста. Особливо змінилося бачення у будівництві оборонних укріплень. Магдебурзьке право містом було отримане у 1432 році. Після підписання Люблінської унії Луцьк потрапляє під контроль Польщі й перетворюється у культурний та релігійний осередок Волині. 

У XIX столітті розпочинається будівництво міста. У історію Першої світової війни Луцьк увійшов завдяки «Луцькому» та «Брусиловському прориву». За часів Другої світової війни частина міста була зруйнована. 

У 70-х роках минулого століття розпочинається промисловий розвиток: будуються підприємства та житлові масиви. Після здобуття Україною незалежності Луцьк перетворюється у потужний економічний, культурний та релігійний центр на Західній Україні. 

Згідно з найпоширенішою версією з північного заходу межі міста визначалися вигином річки Стир, а з південної частини Глушець, зі східної були оточені непрохідними болотами. Звідти й походить назва Лучеськ (пізніше Луцьк). 

Згідно з іншою легендою назва походить від імені вождя східнослов’янського племені – Луки. 

Які відомі люди проживали 

  • Величко Богдан Володимирович (письменник);
  • Тимощук Анатолій Олександрович (український футболіст);
  • Рой Юрій Олексійович (підполковник армії УНР).

Стародавнє і водночас сучасне місто уособлює європейську вишуканість та українську гостинність чим і приваблює туристів. Луцьк є важливим транспортним вузлом у Західній Україні. Визначною пам’яткою є Замок Любарта.