Ви хотіли - я зробив. Новий дизайн сайту вже на тут.

Postcode логотип

місто Ковель

На цій сторінці знаходиться загальна інформація про місто Ковель, Волинської області.

Якщо ви шукаєте інформацію про поштові коди в цьому місті - перейдіть на відповідну сторінку за посиланням.

Корисна інформація

Дата заснування або першої згадки - 1518 рік.

Населення міста - 67991 за переписом в 2021 році.

Телефонний код - 03352.

Про місто

Ковель – місто у Волинській області, яке знаходиться на берегах річки Турія. Розташоване на Поліській низовині, яка належить до Східноєвропейської рівнини. З північної частини місто обмежене болотами та лугами, а з південної лісами. 

Історія міста

Ковель вважають одним із найдавніших міст Волині. Археологічні розкопки свідчать про існування поселень мідно-кам’яної доби (III ст. до н. е.). Історія міста достатньо багатогранна й достеменно не відомо коли відбулося заснування Ковеля. 

Відомо, що після надання Магдебурзького права у 1518 році Ковель отримав статус міста. У XIX столітті місто перетворилося у залізничний вузол. Починаючи з 1870 року Ковель починає переживати свій бурхливий розвиток та перетворюється у третє за значущістю місто після Житомира та Рівного на Волині. В 1907 році відбулося будівництво залізничного вокзалу за проєктом відомого архітектора Олександра Вербицького. 

Найімовірніший, що назва міста пов’язана з діяльністю ковалів, які проживали на цих землях у X-XIII ст. Серед населення була збережена легенда про коваля, який був причетний до створення меча для Данила Галицького. 

Існує версія, що назва міста походить від поєднання слів «воля» та «ковила» (рослина). Однак цей варіант є малопопулярним й більшість експертів вважає його оманливим. 

Які відомі люди проживали 

  • Леся Українка (письменниця);
  • Березницька Людмила Іванівна (мистецтвознавець);
  • Войтюк Аркадій Аркадійович (співак);
  • Важинські Міхал (польський кінорежисер). 

Ковель є одним з найбільших міст у Волинській області. Місто належить до числа залізних вузлів Західної України.