Ви хотіли - я зробив. Новий дизайн сайту вже на тут.

Postcode логотип

місто Любомль

На цій сторінці знаходиться загальна інформація про місто Любомль, Любомльський район Волинської області.

Якщо ви шукаєте інформацію про поштові коди в цьому місті - перейдіть на відповідну сторінку за посиланням.

Корисна інформація

Дата заснування або першої згадки - 1287 рік.

Населення міста - 10474 за переписом в 2017 році.

Телефонний код - 03377.

Про місто

Любомль – місто, яке знаходиться у північно-західній частині Волинської області. 

Історія міста

Територія міста була заселена здавна, проте перша писемна згадка про Любомль з’явилася  у 1287 році в Іпатіївському літописі. Є легенда, що Любомль був улюбленим містом князя Володимира Васильковича. За свідченням літопису князь мав у місті резиденцію де приймав послів й любив відпочивати. 

У XV—XVI століттях у Любомлі пожвавлюється господарське життя. Місцеве населення починає займатися землеробством, торгівлею та ремеслом. А уже у 1541 році місто отримує Магдебурзьке право. 

Походження назви міста пов’язують з Володимиром Васильковичом. Згідно зі свідченнями літопису князь часто бував у даному місті. Саме він сприяв розбудові Любомля, а також укріпленню. 

За словами літописців князь часто тут відпочивав у своїй резиденції. І настільки йому подобалося місто, що одного разу він захоплено вигукнув «Любо мені тут». Згідно з легендою, ці слова й стали основою для назви улюбленого міста князя – Любомль. 

Які відомі люди проживали 

  • Балагура Олександр Миколайович (кінодокументаліст);
  • Букатевич Микола Петрович (живописець);
  • Пікульський Святослав Михайлович (співак);
  • Лойко Григорій Григорович (актор). 

Любомль є культурним осередком Волині. З пам’яток національного значення тут є храм Святого Георгія – зразок тридільного безкупольного будівництва. З інших пам’яток, які збереглися до сьогоднішнього дня можна виділити костел Святої Трійці та церкву Різдва Пресвятої Богородиці.