Ви хотіли - я зробив. Новий дизайн сайту вже на тут.

Postcode логотип

місто Рожище

На цій сторінці знаходиться загальна інформація про місто Рожище, Рожищенський район Волинської області.

Якщо ви шукаєте інформацію про поштові коди в цьому місті - перейдіть на відповідну сторінку за посиланням.

Корисна інформація

Дата заснування або першої згадки - 1322 рік.

Населення міста - 12710 за переписом в 2020 році.

Телефонний код - 03368.

Про місто

Рожище – місто, яке знаходиться у Луцькому районі на Волині. Розташоване на південному сході майже у центральній частині області над річкою Стир. 

Історія міста

Перша письмова згадка про поселення була зафіксована ще у 1322 році коли воно було подароване князем Любертом Богословській церкві. Під контролем духовенства місто знаходилось наступні 300 років. 

Місто неодноразово зазнавало нападів татар, які спалювали його дощенту. Однак кожного разу воно відновлювалося. Магдебурзьке право Рожище отримало 1567 році. Подальша історія міста маловідома. 

Під час поділу Польщі, місту значно пощастило у порівняні з іншими населеними пунктами Волині. Рожище стало власністю Валеріана Стройновського. Основний акцент граф зробив на розвитку промисловості та торгівлі. 

За часів Першої світової війни місто зазнало серйозного руйнування. Міжвоєнні роки стали часом відбудови. У радянські часи всі підприємства Рожища були націоналізованими після чого пройшли складний час розвитку. Деякі з них продовжують свою роботу й сьогодні. 

Існує відразу декілька версій походження назви міста. Найпоширеніша полягає у тому, що найменування походить від старослов’янського слова «роща» - невеликого листяного лісу. Інша версія пов’язана з хліборобством та вирощуванням зернових культур які мали узагальнену назву «рьжище» або «рож». 

Які відомі люди проживали 

  • Струцюк Йосип Георгійович (поет);
  • Герасимчук Віктор Гнатович (композитор);
  • Мамчук Микола Костянтинович (художник);
  • Паламар Роман Володимирович (співак). 

На території міста збереглися пам’ятки старовини. Серед їх числа Рожищенський костел Преображення Господнього, який у радянські часи був перетворений на склад. Сьогодні храм є діючим.